Komin na dachu

WENTYLACJA

WENTYLACJE

Czy można łatwo zmniejszyć straty ciepła poprzez wentylację? W sezonie grzewczym zbyt mocny system wymiany powietrza nie jest w stanie zaspokoić potrzeb budynku, co jest kosztownym problemem. Regulowane nawiewniki okienne, wymienniki ciepła i stabilizatory wentylacji to rozwiązania, które mogą wyeliminować nadmierne straty ciepła w mieszkaniach czy domach.

Podstawowym zadaniem wentylacji jest wymiana powietrza w budynku, dla zapewnienia komfortowych i zdrowych warunków do pracy i życia. System wentylacji to odpowiednio zaprojektowany zespół elementów i urządzeń, zapewniający wymaganą intensywność wymiany powietrza wewnętrznego na powietrze czerpane z zewnątrz, powietrze jest oczyszczane, w zależności od potrzeby może być podgrzewane, lub schładzane, jeżeli istnieją takie wymagania powietrze może też być osuszane lub nawilżane.

Skuteczność wentylacji zależy od właściwego doprowadzenia świeżego powietrza z zewnątrz do budynku, zapewnienia odpowiedniego przepływu pomiędzy pomieszczeniami i sprawnego usunięcia zanieczyszczonego powietrza, dlatego tak ważne jest odpowiednie zaprojektowanie i wykonanie systemu wentylacji, oraz regulacja działającego systemu.

PROJEKTUJEMY I WYKONUJEMY:

Wentylacje budynków mieszkalnych, mieszkań
Wentylacje biur i budynków użyteczności publicznej, centrów handlowych
Wentylacje lokali gastronomicznych, kuchni
Wentylacje procesów produkcyjnych i technologicznych

WYKONUJEMY PROJEKTY WRAZ Z UWZGLĘDNIENIEM SANEPID, PIP, P.POŻ,

Wentylacja dla gastronomii. Obiekty gastronomiczne wymagają specjalnego sposobu wymiany powietrza – wentylacji. Skuteczna cyrkulacja uwolni Cię od zapachów kuchennych, tłuszczu z powietrza i dużej ilości pary wodnej, a także zapewni świeże i czyste powietrze.

Wentylacja w lokalu gastronomicznym – wymogi Minimalna wielkość wentylacji (sanitarnej) jest określana na podstawie liczby osób w pomieszczeniu. Według aktualnych wymogów jest to że na 1 osobę musi przypadać 30 m3/h świeżego powietrza.

Wentylacja w restauracjach – wymagania

Kuchnia

Wielkość wymaganego strumienia powietrza- ok 10-50 wymian na 1 h

Prędkość powietrza na stanowisku pracy -0,2 ÷ 0,3 m / s

Wilgotność powietrza w pomieszczeniu -40% -50%

Temperatura powietrza wewnętrznego – 20-22°C,

Sala dla gości

Wielkość wymaganego strumienia powietrza – 5-10 wymian na 1 h

 

Wentylacja to jedno z urządzeń, które właściciel lokalu powinien mieć w pełni funkcjonalne jeszcze przed otwarciem lokalu. Nasza firma przystosowywuje wszystkie projekty wentylacji do aktualnych wymogów, takich placówek jak Sanepid, PIP czy P.POZ.. W przypadku wentylacji do lokalów gastronomicznych i nie tylko projekt wentylacji powinien opierać się na Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie wymagań technicznych budynku i lokalizacji z dnia 12 kwietnia 2012 roku (art. 690 Dz. ) (§147-§154) Podstawą tego dokumentu jest dokument określający podstawowe parametry związane z funkcją wentylacji w danym budynku. Na tej podstawie została dodana norma PN-83 / B-03430 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zbiorowego zamieszkania i użyteczności publicznej – wymagania” (PN-83 / B-03430 / Az3: 2000, 8 lutego 2000)

m.inn. instalacje wentylacji mechanicznej w pełnym zakresie, specjalistyczne instalacje wentylacji chemio- kwaso- odporne, dygestoria, okapy, odciągi. Wyciszamy i usprawniamy instalacje już wykonane. Wykonujemy pomiary i regulacje systemów wentylacji, oraz pomiary głośności instalacji wentylacji i klimatyzacji, a także ekspertyzy poprawności działania instalacji wentylacji.